söndag 22 februari 2009

Sociala nätverkstjänster

Vi får väl se om LinkedIn leder till några förändringar...
Detta är bra, detta är roligt, både för arbete och nöje. Min önskan är bara att fler tyckte det. För att fungera krävs deltagare, många deltagare!
Som väl är har jag i alla fall kontakt med Er, kära kollegor, på LinkedIn, på flickr, på BiblFeed.
Annars känner jag mig ofta väldigt ensam i den stora cyberrymden, så ensam att jag får lyfta telefonluren till den fasta telefonen och ringa en vän, och fråga om hon aldrig läser sin mail?

Moderna museet Play - film och video



http://www.modernamuseet.se/v4/templates/template6.asp?id=1745 i Stockholm
visar som en av flera pågående utställningar Play - film och video, 17 februari - 19 april.
Bilden kommer från Carin Ellbergs film Köket, 1987, där tre kvinnor går runt i peruk och negligé, medan de utför högst vardagliga sysslor.
Curator Camilla Carlberg får presentera utställningen:


En av filmerna, Dara Birnbaums Wonderwoman finns på Youtube:

söndag 15 februari 2009

WAY AHEAD Maria Friberg

På Östergötlands Länsmuseum visas just nu Way Ahead, fotoutställning av Maria Friberg, 8 februari-10 maj 2009.

Museet bygger om, och bjuder på gratis inträde.

Just denna dag visade sig också vara Krouthén-dag på museet, med guidad visning av verk som dolts i museets magasin i 35 år. Visningen stannade jag inte på, det såg ut att bli trångt ändå, men jag hade nog sänkt medianåldern...

Om inte Men in trees redan vore en upptagen titel (TV-serie), så skulle den varit lika passande! Fast det är också män i dimma, och stenar utför trappa (DVD). Maria Friberg använder gärna män som objekt i sina bilder.
http://www.mariafriberg.com/
Första bilden i utställningen, med två män i ett träd, som loja koalor, är den bästa, skulle gärna ha den projicerad på väggen hemma, för det lugn den skänker.
I utställningsbladet står det att fotografierna är gjorda i c-print. Vad är det? Se nedan:

C-print, colour coupler, och collotype

C-print


Color coupler, colour coupler

"C" print or color coupler print: Negative to positive printing process. A print that is made when photosensitive paper is exposed to light that passes through a negative film.


Collotype

A photographic printing process in which a glass plate whose surface has been coated with gelatin carries the image to be reproduced
http://www.gallerybrown.com/art-terms.aspx

måndag 9 februari 2009

Google.docs

Hur länge har jag helt i onödan skickat omkring mina dokument som bilagor från en av mina emailadresser till en annan?
Att jag kan dela med andra, att läsa, eller skriva i, ja det är väl bra, men att jag kan ta fram det jag håller på med överallt...!

söndag 1 februari 2009

Black fountain

Det är när de svåra känslorna - sorg, förlust, saknad, förtryck, ångest, men även avund, svartsjuka, hunger, desperation, kommer ut som något vackert, som den kreativa processen har lyckats, och det kan bli konst i dess olika former.
Försök göra en bild av kärlekslycka får du se - det blir banalt som ett gratulationskort.
Eller skriv en roman om lyckligt förortsliv, med man, hustru och två barn, ett av var sort, och i allra bästa fall blir det humor.

Black fountain : måleri, objekt är en konstutställning i Linköping i kommunens konsthall Passagen, av konstnärerna Ibrahim Rashid och Maha Mustafa.
Verket som givit namn åt utställningen aktar jag mig nogsamt för, en fontän som sprutar svart sörja. Symboliken går fram, förstås. Vackert är det inte.
Det är Ibrahim Rashids abstrakta målningar som går rakt in. Fragment av figurer och fragment av text leder tankarna till en förlorad och saknad trädgård, och först lägger sig mitt eget kulturella raster ivägen, Edens förlorade paradis. Men konstnärerna är visserligen verksamma i Sverige och Danmark, men har sina rötter i Irak, så det stämmer ju inte. Över fragmenten finns färg, mycket rött, och dess motsats, uppslukande svart. Och det är mycket vackert, och budskapet är människans existentiella, inte någon speciell kultur eller religion.

Utställningen pågår t o m 28 februari 2009

Sievert Sjöberg har recenserat i Östgötacorrespondenten
http://www.corren.se/archive/2009/1/21/k2jjuonhp2h81de.xml

Konstnärernas hemsida http://www.maha-ibrahim.com/