måndag 28 december 2009

Edward Hopper Tour


The vid belongs to Lindy, an Aussie netfriend. Enjoy!

torsdag 3 december 2009

Märta Måås-Fjetterström




MÄRTA FLYGER IGEN!
90 år med Märta Måås-Fjetterström
är en utställning på Liljevalchs konsthall, 3 oktober 2009 - 6 januari 2010.
(Hennes namn ger säkert märkliga associationer, för den som inte är bekant med hennes mattor, och jag har läst det hos de lustiga namnens mästare: Berglin.)
Men för mig är hon lika med drömmen om en stor vävstol med stålbom, och garn, garn garn! Jodå, för mycket länge sedan var jag på besök hos företaget i Båstad. Men då var förstås Märta själv borta sen länge,(1873-1941, hon dog mitt i sin gärning) och Barbro Nilsson, Marianne Richter, och flera andra hunnit passera.
Imponerad! är nog ordet. Inte bara av vävar, mattor, textilt konsthantverk, utan av själva utställningen: så mycket, så många (både mattor och konstnärer och rum) och så fin bok!
Den blå mattan är Barbro Nilssons, de andra två är Märta Måås-Fjetterströms.
Citat från MMF 1899 "I slept and dreamt that life was duty, I woke and found that life was beauty"

lördag 14 november 2009

Vernissage på Rävstigen 10


Alldeles hemmavid är det utställning! Vernissage lördagen 14 november, men det finns chans se detta ända fram t.o.m. 22 november!
Birgitta Isaksson visar akvareller, det är hennes bild som syns här ovan, och eftersom jag träffat Birgitta förut, och sett hur hon målar, så var det detta som lockade dit mig.
Gunhild Dandenell visar speglar och stolar, speglar med förgyllda ramar och organiska former, olika djur, som möter de vassa spegelkanterna.
Siv Carnrot visar mattor, vävda av trasor, komponerade så att betraktaren kan se havet, eller ett blekt solsken i november.
Väl värt ett besök nästgårds!
Öppet idag lö 11-18, imorgon sö 11-16, må-fre: 15-19, nästa helg lö-sö: 11-18.

söndag 18 oktober 2009

Moctezuma på British Museum






En kort resa till London, men med mycket innehåll...Och så blev det! Affärer utställningar, konsert, turistsevärdheter och Hyde Park, 9-11 oktober, jag och Martin, 17 år.
Faktiskt att British Museums utställning om aztekerna och deras siste kung, Montezuma, intresserade även en tonåring. Blodtörsten verkade slå det hemskaste dataspel, och mysteriet kring Montezumas död är spännande än idag.
Själv fascinerades jag av konsten och av kalendern, som var fix och färdig, om vi bara begripit det då...
http://www.britishmuseum.org/
och för vidare läsning
http://en.wikipedia.org/wiki/Moctezuma_II

lördag 3 oktober 2009

Salvador Dalí på Moderna Museet




DALÍ DALÍ MED FRANCESCO VEZZOLI heter Moderna Museets höstutställning. Francesco Vezzoli visar Dalí, kanske man kan säga. Kulten, celebriteten, fenomenet Dalí, och även egna, av Vezzoli, bearbetade bilder på andra celebriteter, och så då förstås Dalís konst, i form av målningar, teckningar, objects, tryckta tyger, smycken, och affischer för franska järnvägen (SJ, när får vi se något sådant?).
Salvador Dalí (1904-1989) från Katalonien, Spanien ville först och främst bli berömd, därefter konstnär, men jag förstår ändå inte riktigt den här presentationen. Konst med citationstecken? Konst! Moderna Museet brukar inte sakna mod, det är bara att gå och hälsa på Rauschenbergs get, och minnas att stora delar av samlingen var impopulär när den inköptes av Pontus Hultén, men nu är den vår stolthet!
Utställningen finns här fram till 17 januari 2010.

måndag 17 augusti 2009

Vernissage på Galleri Hagström Gamla Stan Stockholm

Lördagen 15 augusti kl 14 slogs porten upp för Ulla-Brita Kroon, Lena Karlsson, Helena Gårdmark, Brita Snöbohm, Kerstin Johnsson och Nadja Eriksson. Utställning i Gamla Stan i Stockholm (Österlånggatan 5)!
Akvarell, olja och collage. Alla visade underbara bilder, utställningen kändes jämn och väl sammanhållen, priserna behagligt låga.
De bilder som visas här handlar om Ulla-Brita Kroon, för till min blogg väljer jag!





torsdag 30 juli 2009

Wanås skulpturpark

Årets hastiga Skånesemester hade Wanås som mål. Vi har varit där förut, för två år sedan då Louise Bourgeois Maman var på besök. En hel del som fanns då, var kvar, men det fanns också både nya, och tillfälliga object.
Atlantis (Tea Mäkipää och Halldor Ulfarsson)2007-2009




Två favoriter är
A House for Edwin Denby
(Robert Wilson) 2000, som ett amerikanskt missionshus, eller ett Shaker-hus

och 1:1 (Tea Mäkipää) 2004, med allt som en modern människa inte kan vara utan: elektriskt ljus, vatten och avlopp, diskbänk, tvättställ toalett o dusch...

söndag 12 juli 2009

INTRYCK • UTTRYCK • AVTRYCK eller skalbaggarnas hemliga liv

INTRYCK • UTTRYCK • AVTRYCK
17.5 - 13.9 2009
Examensutställning av avgångsklassen vid kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning, Linköpings universitet. Elva studenter ställer ut arbeten i materialen keramik, textil, trä och metall.
Samtidigt med "Det blå" på Östergötlands Länsmuseum.
Och den svartblå långa ryaväven kan vara en övergång från den ena utställningen till den andra. Mycket spännande textil! Bubbligt genomskinligt, lin, ull och syntet.
Daniel Henningssons skalbaggar glömmer du inte när du väl sett dem! Inte visste jag att de cyklade, men jag förstår att deras kroppshydda gör att det lätt går överstyr. Och att de blir törstiga. Men att dricka så mycket så att de behöver en bräcklig lyktstolpe som stöd?

torsdag 2 juli 2009

Det Blå

Östergötlands Länsmuseum har flera intressanta utställningar på gång samtidigt. En av dem är Det Blå, en utställning med blå ting från Åsa Och Håkan Wettres samling.
Färgstoff
Kobolt

Indigo

och förstås jeans
och så musiken, bluesen


och himmel och hav

här illustrerat av en målning Magic Deep Blue Sea by Cricket Diane C. Phillips 2008
Nej just dessa bilder var inte på utställningen, men så många andra att ingen blir besviken
Vidare läsning t.ex. Blue : the history of a color / Michel Pastoureau, Indigo : [en bok om blå textilier] / Gösta Sandberg, och böcker av Åsa Wettre, Uuve Snidare och Lena Nessle

måndag 8 juni 2009

Kurs hos Elin Redin





Så missade jag Vernissage på Passagen, med säsongens Stora utställning; Karin Mamma Andersson Jochum Nordström och många fler.
Istället var jag på kurs i fri målning hos Elin Redin, en ung konstnär, vars konst jag sett på galleri flera gånger redan!
Vi var 10 stycken, med Elin själv, som ägnade oss åt experiment med akvarellfärg, kaffe, vin, plast, plastfolie, akrylfärg, tryck, tidningspapper, i två hela dagar.

lördag 23 maj 2009

Den Franske Löjtnantens Kvinna




Ursprungsnovellen är skriven av Claire de Duras 1823, romanen av John Fowles 1969, filmen är från 1981, men Meryl Streep kliver ut och in i PRB:s (se nedan) bilder under hela filmen.

Where the Wild Roses Grove

Nick Cave och Kylie Minogue i Where the Wild Roses Grove, med en blink till Millais Ophelia, se nedan

Prerafaeliterna

PRB - Pre-Raphaelite Brotherhood.
Verksamma i England i mitten på 1800-talet, men de tog sig namn inspirerat av Raphael, Före Raphael, på 1500-talet, en annan slags konst än vad som var gängse på 1800-talet då man gillade murriga målningar, mycket fernissa; men detta var konst med mycket färg och yta, och de syntetfärger som just uppfunnits! Vi ser dessa bilder som gamla, och dessutom med motiv som verkar medeltida, men i sin tid var de revolutionära!
Drömska, vackra, många av bilderna berättar klassiska historier från grekisk mytologi, Sköna Helena kan få samma modell eller musa som Ophelia

av John Everett Millais, målad 1852
Dante Gabriel Rosetti och William Holman Hunt är också viktiga namn, men de var inte så många, sju män, och andra som målat i samma stil räknas som efterföljare, inte som PRB.
Utställningen har varit på Nationalmuseum i Stockholm hela våren, jag var där i förrgår, sista dagen imorgon. Men det är så fantastiskt att denna stora samlingsutställning blivit till i Sverige - en eloge till Nationalmuseum!
Denna bildvärld är så viktig för oss, den känns väl märkligt bekant? Javisst, en utveckling blev William Morris och Arts&Crafts-rörelsen, i Sverige Carl o Karin Larsson, och deras hem och konst. Men nära i vår tid:
filmatiseringen av Sagan om ringen (skulle Tolkien skrivit detta utan Prerafeliterna i England?)

söndag 10 maj 2009

MoMa part 3


Den bild jag (och alla andra) bara skulle se på MoMa, var den amerikanska ikonen Christinas World, klar 1948. Den är målad med tempera på pannå, varje grässtrå är placerat.
Konstnären heter Andrew Wyeth, 1917-2009. Han levde hela sitt liv i Chadds Ford, Pennsylvania, och i sitt sommarhus i Cushing, Maine. Det är därifrån bilden kommer, och modellen är en granne, en envis kvinna vars ben inte bar efter polio, och vars värld då begränsades till den sträcka hon kunde ta sig fram i landskapet.
Det var länge svårt för Andrew Wyeth att bli en konstetablissemangets konstnär, han var folkets, och som förste levande konstnär fick han en stor retrospektiv utställning på Metropolitan Museum of Art 1976. Idag är han känd över hela världen, och har influerat den popkonst som utvecklades i västvärlden kring mitten av förra århundradet.

söndag 3 maj 2009

MoMa part 2


Så har jag då äntligen varit där! New York Museum of Modern Art. Och ja, det är fantastiskt: att få se 1900-talets konst i verkligheten, Jasper Johns, f. 1930-, Flag, Map; Robert Rauschenberg, 1925-2008, vars get med mag-ring, som heter Monogram, står på vårt Moderna Museet i Stockholm. Här var inte så mycket getter, men däck...
Och Kandinsky, Miró, och plötsligt hörde jag det spröda ljudet, som jag alltid trott att Jean Tinguelys skapelser skulle låta som, och så var det det!

tisdag 31 mars 2009

Landskap och minne

Målningar av Karin Almlöf och Peter Freudenthal 7 mars - 11 april 2009
Peter Freudenthal; massor av färg med raka linjer, kvadrater, ränder.
Landskap? Ja, visst. Jag har alltid tyckt att hans målningar känts textila, nästan mer ju större de är.
Karin Almlöfs landskap är tydligare som landskap betraktade, men varför så lite färg? Vackra gråtoner, svart, vitt, och lite grönt, en sval grågrön ton. Och här dyker textilen upp i form av en färdig matta!

Bilden lånad från Linköpings kommun och Passagen.
I Corren från vernissagen: http://www.corren.se/archive/2009/3/7/k4u54kvns5z0qul.xml
och recensionen: http://www.corren.se/archive/2009/3/10/k4zop369z0x2aft.xml

fredag 20 mars 2009

Ulla-Brita Kroon och Lena Karlsson

På Galleri Blå i Jönköping har min mamma Ulla-Brita och målarvännen Lena utställning av Måleri 14 mars-25 mars 2009.
Detta är två amatörer, men målningarna håller hög klass, somliga är lysande, och de två konstnärernas verk är väl samstämda, där de hänger i halva galleriet var.
Och ja, de säljer, flera är sålda i detta nu...
Så råkar du komma till Jönköping, så finns de på Kyrkogatan 6, mittemot Rådhuset.

10 saker och 2.0

Waoh, vilken rolig utbildning detta har varit!
Nu kommer jag inte längre ihåg hur livet var utan blogg, utan twitter, eller hur det var när jag inte ens hade ett gmail...
Somligt har tagit längre tid än annat, flickr t.ex. Men ju fler av dessa färdigheter jag tillägnat mig, desto lättare blev det att gripa sig an med nästa. Och det var väl just det som var meningen, en slags teknisk beredskap för hur verktygen kan bete sig.
Tack för 10 saker!

måndag 9 mars 2009

Pierre Bonnard


Pierre Bonnard (French, 1867–1947)
Flowers on the Mantelpiece at Le Cannet, 1927
Musée des Beaux-Arts, Lyon
© MBA Lyon/Photo Alain Basset. © 2009 Artists Rights Society (ARS), New York / ADAGP, Paris

Metropolitan Museum of Art i New York har en pågående utställning med målningar av interiörer, målade av Pierre Bonnard, en av mina absoluta favoriter.
Late interiors, 27 januari - 19 april 2009.

söndag 1 mars 2009

Twitter

På engelska, som test.
Klart man kan använda det i jobbet. Rapportera i realtid från ett möte eller ett seminarium t.ex., är redan vanligt. Journalister som rapporterar direkt från rättssalar, eller de anklagade själva, som i Pirate Bay-målet.
Och som socialt medium är det säkert beroendeframkallande...

söndag 22 februari 2009

Sociala nätverkstjänster

Vi får väl se om LinkedIn leder till några förändringar...
Detta är bra, detta är roligt, både för arbete och nöje. Min önskan är bara att fler tyckte det. För att fungera krävs deltagare, många deltagare!
Som väl är har jag i alla fall kontakt med Er, kära kollegor, på LinkedIn, på flickr, på BiblFeed.
Annars känner jag mig ofta väldigt ensam i den stora cyberrymden, så ensam att jag får lyfta telefonluren till den fasta telefonen och ringa en vän, och fråga om hon aldrig läser sin mail?

Moderna museet Play - film och video



http://www.modernamuseet.se/v4/templates/template6.asp?id=1745 i Stockholm
visar som en av flera pågående utställningar Play - film och video, 17 februari - 19 april.
Bilden kommer från Carin Ellbergs film Köket, 1987, där tre kvinnor går runt i peruk och negligé, medan de utför högst vardagliga sysslor.
Curator Camilla Carlberg får presentera utställningen:


En av filmerna, Dara Birnbaums Wonderwoman finns på Youtube:

söndag 15 februari 2009

WAY AHEAD Maria Friberg

På Östergötlands Länsmuseum visas just nu Way Ahead, fotoutställning av Maria Friberg, 8 februari-10 maj 2009.

Museet bygger om, och bjuder på gratis inträde.

Just denna dag visade sig också vara Krouthén-dag på museet, med guidad visning av verk som dolts i museets magasin i 35 år. Visningen stannade jag inte på, det såg ut att bli trångt ändå, men jag hade nog sänkt medianåldern...

Om inte Men in trees redan vore en upptagen titel (TV-serie), så skulle den varit lika passande! Fast det är också män i dimma, och stenar utför trappa (DVD). Maria Friberg använder gärna män som objekt i sina bilder.
http://www.mariafriberg.com/
Första bilden i utställningen, med två män i ett träd, som loja koalor, är den bästa, skulle gärna ha den projicerad på väggen hemma, för det lugn den skänker.
I utställningsbladet står det att fotografierna är gjorda i c-print. Vad är det? Se nedan:

C-print, colour coupler, och collotype

C-print


Color coupler, colour coupler

"C" print or color coupler print: Negative to positive printing process. A print that is made when photosensitive paper is exposed to light that passes through a negative film.


Collotype

A photographic printing process in which a glass plate whose surface has been coated with gelatin carries the image to be reproduced
http://www.gallerybrown.com/art-terms.aspx

måndag 9 februari 2009

Google.docs

Hur länge har jag helt i onödan skickat omkring mina dokument som bilagor från en av mina emailadresser till en annan?
Att jag kan dela med andra, att läsa, eller skriva i, ja det är väl bra, men att jag kan ta fram det jag håller på med överallt...!

söndag 1 februari 2009

Black fountain

Det är när de svåra känslorna - sorg, förlust, saknad, förtryck, ångest, men även avund, svartsjuka, hunger, desperation, kommer ut som något vackert, som den kreativa processen har lyckats, och det kan bli konst i dess olika former.
Försök göra en bild av kärlekslycka får du se - det blir banalt som ett gratulationskort.
Eller skriv en roman om lyckligt förortsliv, med man, hustru och två barn, ett av var sort, och i allra bästa fall blir det humor.

Black fountain : måleri, objekt är en konstutställning i Linköping i kommunens konsthall Passagen, av konstnärerna Ibrahim Rashid och Maha Mustafa.
Verket som givit namn åt utställningen aktar jag mig nogsamt för, en fontän som sprutar svart sörja. Symboliken går fram, förstås. Vackert är det inte.
Det är Ibrahim Rashids abstrakta målningar som går rakt in. Fragment av figurer och fragment av text leder tankarna till en förlorad och saknad trädgård, och först lägger sig mitt eget kulturella raster ivägen, Edens förlorade paradis. Men konstnärerna är visserligen verksamma i Sverige och Danmark, men har sina rötter i Irak, så det stämmer ju inte. Över fragmenten finns färg, mycket rött, och dess motsats, uppslukande svart. Och det är mycket vackert, och budskapet är människans existentiella, inte någon speciell kultur eller religion.

Utställningen pågår t o m 28 februari 2009

Sievert Sjöberg har recenserat i Östgötacorrespondenten
http://www.corren.se/archive/2009/1/21/k2jjuonhp2h81de.xml

Konstnärernas hemsida http://www.maha-ibrahim.com/

söndag 25 januari 2009

Youtube och Flickr

Med Youtube är möjligheterna oändliga...(Numera tittar jag mer på Yt än på TV...)
Instruktionsfilmer om hur man löser ett datatekniskt problem, hur man byter en sträng på elgitarren, hur olika grafiska trycktekniker går till.
Film på nio minuter som är ett konstverk i sig. Video med intervju med konstnären. Musikvids (med texten om så önskas). Filmen man borde sett komprimerad till fem minuter. Favoritteveseriens nya avsnitt från USA som ännu inte sänts här, uppdelad i små bitar, utan reklam, upplagd av någon over there...
Men på Flickr har jag svårt att finna vad jag behöver; jag vill ha bilder av konstverk och konstnärer, och det är inte just där de finns. Dessutom kan det vara svårt att genomskåda andras tags, syftet är inte detsamma för den som vill visa sina vackra semesterbilder som för mig som vill finna ett konstverk på bild, "holiday" "Barcelona" kan ge mig den Picassobild jag vill ha, men hur ska jag veta det?
Inte så mycket nytta, men nöje.

måndag 12 januari 2009

MAD

MAD, Museum of Arts & Design i New York, har en en ny och alldeles fantastisk webbplats.
http://www.madmuseum.org/
Just nu visas textil konst, smycken, den nya museibyggnaden, och 2.0 är bara förnamnet: se foton på flickr, filmer på Youtube, var interaktiv, läs bloggen och kommentera, ladda ner en föreläsning via iTune...

fredag 9 januari 2009

Wiki

Wiki's borde vi kunna ha fler av! Klotterplanket kanske?
På konferensen som jag var på i London i oktober (ILI'08) var det en bibliotekarie som visade hur hon gjort om personalens intranät till en wiki. Jo det såg snyggt ut, men hade inte hunnit provas i praktiken. http://www.internet-librarian.com/2008/speakers.php?speaker=KarolienSelhorst , så vi kanske ska avvakta...