torsdag 11 december 2008

Virtual library museums pages

Kan man inte gå på konstutställning, så får konsten komma till din dator!
En sajt varifrån man kan hitta (nästan) all världens museer, både konst och kultur, och som ligger fritt.
Att kika in en stund på Victoria & Albert i London är inte så dumt...
http://icom.museum/vlmp/

måndag 24 november 2008

Delicious

http://delicious.com/chakr
Vi har svårt att komma överens D o jag. Text kommer...
Nej, det blir inte bättre.
Om själva installationen av knappen: hemma gick det alltför bra, nu vill jag inte ha den, och det går att ta bort den, men inte utrymmet den tar, säger hushållets alla datanördar...På jobbet hann jag göra ett konto, innan det blev allmänt känt att det inte gick, nu lyckas det inte att få datorn att förstå att den inte bara ska tillhandahålla D, den ska visa knappen också. Så nu ligger D bland mina bokmärken.
Om D: kan kanske användas i jobbet som så mycket annat, jag är glad att jag känner till det, för jag har sett att det finns hos mångas sidor som jag tittar på ibland, t.ex. DN:s Fredrik Strage, som gjort en 100-lista till vid:s i Yt, som man kan få i D.
Men privat vill jag absolut inte ha det. Vilken blandning det skulle bli! Eller ska jag ha flera? Vad jag behöver just nu är en superhemlig lista för alla inlogg till alla konton!

söndag 23 november 2008

Library thing

http://se.librarything.com/catalog/chakrchakr
Jodå, jag har nog kikat på det tidigare, tyckt att det verkar kul, men tar för mycket tid.
Och just tiden är nackdelen, eftersom jag kanske katalogiserat samma böcker förut, på jobbet...
Men här ser jag chansen att få göra just det som katalogreglerna hindrar mig ifrån: lägga till ALLA konstnärerna som omtalas i en bok, eller tagga de ämnen som gör just den här romanen så speciell! Vilket ju också gör att man skulle kunna göra ett taggat bibliotek för en kurs, som alternativ till "tillfälligt kursreferensbibliotek".

måndag 10 november 2008

Liljevalchs konsthall

Ute på Djurgården i Stockholm ligger inte bara Nordiska Museet, utan också Liljevalchs konsthall.
Där pågår just nu Den stora färgskrällen! Och det skräller både högt och lågt i sal efter sal! Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström! Sverige må ha senare konstnärer med lika mycket färg, men de var först! Inspirerade av Matisse, och senare också av Cezanne, liknade de ingenting man sett förut.
Vi har gott om böcker om Sigrid och Isaac i Linköping...
http://www.liljevalchs.stockholm.se/
Jag var på besök fredagen den 7/11, och jag hade svårt att kika fram bland alla pensionärer. Kanske är det lättare att se när det är kvällsöppet, men säkert är det inte. Min mamma, (som är pensionär,) berättade att när hennes bussresa var där, var det smockfullt av yngre människor med barnvagnar istället...Klart är att utställningen är en succé! Se den!

Nordiska museet

Icon Dressed
heter en stort uppslagen modeutställning på NM.
Olika tiders klädformer uppsydda i papper, mycket vackert sådant, Flora Danica. Jo, det passade faktiskt överallt! Och visst var det vackert.
Men det var inte så mycket. För mig kändes det mer som en konstutställning, kunde kanske passat bättre på en mindre plats...NM har enorma samlingar kläder från skilda epoker och platser, kunde vi inte fått se utav det i sammanhanget?
Så jag fortsatte istället ner till Biblioteket, för att hälsa på böckerna. Jag har praktiserat där, och sommarjobbat, i mitten på 80-talet. Sen dess har biblioteket flyttat inom huset, och fått en stor läsesal, Fatburen, med referensbibliotek, tidskriftshyllor och sköna läsfåtöljer med filtar. Det var mycket snyggt och besökstillvänt!
Fast jag är ändå glad att jag fick arbeta i ett bibliotek som låg där det legat sen starten 1907...Och nog var väl en del av de handskrivna katalogkorten äldre än så?
http://www.nordiskamuseet.se/

söndag 26 oktober 2008

Kommentarer om 10 saker: bloggar, wikis, RSS

Visst är det kul! Och visst är det enkelt! För kul och enkelt... Jodå, kan kanske fortsätta med bevakning av konsthändelser, sedd ur SAB-perspektiv (alltså från mig och utåt) även efter projektet. Och visst finns det bra och intressanta bloggar! Men det finns ännu fler misslyckade: sådana som startat i stor stil, men där ingen skrivit något sen förra året (om du inte stickat på din tröja sen förra året, så behöver jag ju inte märka det, eller hur?), eller där alltför privata saker avhandlas, eller där man utesluts genom namedropping - om jag berättar något som hänt "min väninna Lena" så har jag angett position till den jag berättar om, och att jag berättar för dig som inte känner henne, för att det är en bra historia, men ändå ur verkliga livet - men om jag säger/skriver att "Lena och Eva och jag" då utesluter jag dig, du borde känna dem men gör det inte, tji fick du...Och så detta att man numera får mycket träff i bloggar, när man gör en quick an' dirty på Google, som nämner det man efterfrågade i förbigående, med mindre fakta än man besitter själv, eller rent av fel. Det är inte alltid lätt att vara besserwisser, man blir så besviken...

Jo, en blogg eller en wiki, med moderator, ser jag många användningar av, där jag nu läser mailinglistor och forum, med "trådar", typ vårt eget intranäts klotterplank, som jag tycker är svåröverskådligt.

En Wiki för våra användare? Ja, kanske det, vore värt ett försök.

Rss förstår jag att en journalist har nytta av. Eller en forskare i ett specifikt ämne. Men både i mitt jobb, och som privatperson har jag för många intressen. Vad skulle jag välja? Det blir information overload i mitt huvud ganska ofta ändå...

onsdag 22 oktober 2008

Rothko på Tate Modern

Tate finns det numera flera av, och jag besökte Tate Modern 15 oktober. Det fanns inte när jag var i London senast, för 20 år sedan, och förstås inte heller Millennium Bridge!
På Tate Modern såg jag utställningen med verk av Rothko, 1903-1970. Han berömmelse verkar ha varit stor redan 1958.
http://www.tate.org.uk/

Bron: http://www.galinsky.com/buildings/millenniumbridge/index.htm

"Tiden är ingenting" romantitel av Hans Alfredson, 1931-

fredag 10 oktober 2008

MoMa

http://www.moma.org/
I New York finns The Museum of Modern Art, och det känns som THE museum, en plats jag aldrig har besökt, men mycket gärna skulle vilja komma till.
Just nu, och hela hösten pågår en stor Van Gogh-utställning, och man kan se lite av den på nätet, men detta museum är så stort att här pågår flera stora utställningar samtidigt.

onsdag 8 oktober 2008

Mikael Nilsson

SAAB:s konstförening visar en utställning med verk av Mikael Nilsson.http://www.arthome.se/saabskf/
Östgötacorrespondentens recension http://www.corren.se/archive/2008/10/6/jx4wrm2naj5vutx.xml

Trompe l'oeil på Nationalmuseum

Nationalmuseum visar hela hösten trompe l'oeil, Lura ögat : fem sekler bländverk.http://www.nationalmuseum.se/NMTemplates/NMSingleExhibition____6657.aspx

fredag 3 oktober 2008

Per Kirkeby

Höstens retrospektiva utställning på Louisiana visar Per Kirkebys verk.
Per Kirkeby är en nu levande (f. 1938) dansk skulptör och målare, representerad på många stora museer i världen.