lördag 23 maj 2009

Den Franske Löjtnantens Kvinna




Ursprungsnovellen är skriven av Claire de Duras 1823, romanen av John Fowles 1969, filmen är från 1981, men Meryl Streep kliver ut och in i PRB:s (se nedan) bilder under hela filmen.

Where the Wild Roses Grove

Nick Cave och Kylie Minogue i Where the Wild Roses Grove, med en blink till Millais Ophelia, se nedan

Prerafaeliterna

PRB - Pre-Raphaelite Brotherhood.
Verksamma i England i mitten på 1800-talet, men de tog sig namn inspirerat av Raphael, Före Raphael, på 1500-talet, en annan slags konst än vad som var gängse på 1800-talet då man gillade murriga målningar, mycket fernissa; men detta var konst med mycket färg och yta, och de syntetfärger som just uppfunnits! Vi ser dessa bilder som gamla, och dessutom med motiv som verkar medeltida, men i sin tid var de revolutionära!
Drömska, vackra, många av bilderna berättar klassiska historier från grekisk mytologi, Sköna Helena kan få samma modell eller musa som Ophelia

av John Everett Millais, målad 1852
Dante Gabriel Rosetti och William Holman Hunt är också viktiga namn, men de var inte så många, sju män, och andra som målat i samma stil räknas som efterföljare, inte som PRB.
Utställningen har varit på Nationalmuseum i Stockholm hela våren, jag var där i förrgår, sista dagen imorgon. Men det är så fantastiskt att denna stora samlingsutställning blivit till i Sverige - en eloge till Nationalmuseum!
Denna bildvärld är så viktig för oss, den känns väl märkligt bekant? Javisst, en utveckling blev William Morris och Arts&Crafts-rörelsen, i Sverige Carl o Karin Larsson, och deras hem och konst. Men nära i vår tid:
filmatiseringen av Sagan om ringen (skulle Tolkien skrivit detta utan Prerafeliterna i England?)

söndag 10 maj 2009

MoMa part 3


Den bild jag (och alla andra) bara skulle se på MoMa, var den amerikanska ikonen Christinas World, klar 1948. Den är målad med tempera på pannå, varje grässtrå är placerat.
Konstnären heter Andrew Wyeth, 1917-2009. Han levde hela sitt liv i Chadds Ford, Pennsylvania, och i sitt sommarhus i Cushing, Maine. Det är därifrån bilden kommer, och modellen är en granne, en envis kvinna vars ben inte bar efter polio, och vars värld då begränsades till den sträcka hon kunde ta sig fram i landskapet.
Det var länge svårt för Andrew Wyeth att bli en konstetablissemangets konstnär, han var folkets, och som förste levande konstnär fick han en stor retrospektiv utställning på Metropolitan Museum of Art 1976. Idag är han känd över hela världen, och har influerat den popkonst som utvecklades i västvärlden kring mitten av förra århundradet.

söndag 3 maj 2009

MoMa part 2


Så har jag då äntligen varit där! New York Museum of Modern Art. Och ja, det är fantastiskt: att få se 1900-talets konst i verkligheten, Jasper Johns, f. 1930-, Flag, Map; Robert Rauschenberg, 1925-2008, vars get med mag-ring, som heter Monogram, står på vårt Moderna Museet i Stockholm. Här var inte så mycket getter, men däck...
Och Kandinsky, Miró, och plötsligt hörde jag det spröda ljudet, som jag alltid trott att Jean Tinguelys skapelser skulle låta som, och så var det det!