måndag 24 november 2008

Delicious

http://delicious.com/chakr
Vi har svårt att komma överens D o jag. Text kommer...
Nej, det blir inte bättre.
Om själva installationen av knappen: hemma gick det alltför bra, nu vill jag inte ha den, och det går att ta bort den, men inte utrymmet den tar, säger hushållets alla datanördar...På jobbet hann jag göra ett konto, innan det blev allmänt känt att det inte gick, nu lyckas det inte att få datorn att förstå att den inte bara ska tillhandahålla D, den ska visa knappen också. Så nu ligger D bland mina bokmärken.
Om D: kan kanske användas i jobbet som så mycket annat, jag är glad att jag känner till det, för jag har sett att det finns hos mångas sidor som jag tittar på ibland, t.ex. DN:s Fredrik Strage, som gjort en 100-lista till vid:s i Yt, som man kan få i D.
Men privat vill jag absolut inte ha det. Vilken blandning det skulle bli! Eller ska jag ha flera? Vad jag behöver just nu är en superhemlig lista för alla inlogg till alla konton!

söndag 23 november 2008

Library thing

http://se.librarything.com/catalog/chakrchakr
Jodå, jag har nog kikat på det tidigare, tyckt att det verkar kul, men tar för mycket tid.
Och just tiden är nackdelen, eftersom jag kanske katalogiserat samma böcker förut, på jobbet...
Men här ser jag chansen att få göra just det som katalogreglerna hindrar mig ifrån: lägga till ALLA konstnärerna som omtalas i en bok, eller tagga de ämnen som gör just den här romanen så speciell! Vilket ju också gör att man skulle kunna göra ett taggat bibliotek för en kurs, som alternativ till "tillfälligt kursreferensbibliotek".

måndag 10 november 2008

Liljevalchs konsthall

Ute på Djurgården i Stockholm ligger inte bara Nordiska Museet, utan också Liljevalchs konsthall.
Där pågår just nu Den stora färgskrällen! Och det skräller både högt och lågt i sal efter sal! Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström! Sverige må ha senare konstnärer med lika mycket färg, men de var först! Inspirerade av Matisse, och senare också av Cezanne, liknade de ingenting man sett förut.
Vi har gott om böcker om Sigrid och Isaac i Linköping...
http://www.liljevalchs.stockholm.se/
Jag var på besök fredagen den 7/11, och jag hade svårt att kika fram bland alla pensionärer. Kanske är det lättare att se när det är kvällsöppet, men säkert är det inte. Min mamma, (som är pensionär,) berättade att när hennes bussresa var där, var det smockfullt av yngre människor med barnvagnar istället...Klart är att utställningen är en succé! Se den!

Nordiska museet

Icon Dressed
heter en stort uppslagen modeutställning på NM.
Olika tiders klädformer uppsydda i papper, mycket vackert sådant, Flora Danica. Jo, det passade faktiskt överallt! Och visst var det vackert.
Men det var inte så mycket. För mig kändes det mer som en konstutställning, kunde kanske passat bättre på en mindre plats...NM har enorma samlingar kläder från skilda epoker och platser, kunde vi inte fått se utav det i sammanhanget?
Så jag fortsatte istället ner till Biblioteket, för att hälsa på böckerna. Jag har praktiserat där, och sommarjobbat, i mitten på 80-talet. Sen dess har biblioteket flyttat inom huset, och fått en stor läsesal, Fatburen, med referensbibliotek, tidskriftshyllor och sköna läsfåtöljer med filtar. Det var mycket snyggt och besökstillvänt!
Fast jag är ändå glad att jag fick arbeta i ett bibliotek som låg där det legat sen starten 1907...Och nog var väl en del av de handskrivna katalogkorten äldre än så?
http://www.nordiskamuseet.se/